Regisztrálj, hogy lásd a feltöltött nagyméretű fotókat, jelöld be Criss-t kedvencnek, hogy még több rajongót gyűjthessen be! :) Kattints ide Criss Starity adatlapjához!

This website is an unofficial fansite for entertainment and for information exchange.
The pictures, sounds and videos are the properties of the concerned companies, enterprises or shows: A&E.com,CrissAngel.com/APWI, Luxor.com, CirqueDuSoleil.com. They are published with non profit aims and they are not source of funds for the webmaster.

Az Elmecsúfoló.net egy rajongói oldal, amely szórakoztatás és tájékoztatás céljából jött létre. A honlapon található képek, videók, hangfájlok az érintett filmes cégek, kiadók, műsorok tulajdonai, közlésük anyagi hasznot nem hoz az oldal készítőjének számára. A szövegek saját fordítások (a származási helyük jelölve van), máshol történő felhasználásuk csak a forrás feltüntetésével (elmecsufolo.net) engedélyezett. A fejlécek, egyéb grafikus munkák máshol történő felhasználása TILOS, kivéve, ha direkt ilyen célra készültek. Ebben az esetben az engedély feltüntetésre kerül. Az oldal nem vállal felelősséget a honlapon található, látogatók által tett hozzászólások tartalmáért.

Elmecsúfoló | 2008-2018 |
elmecsufolo [@] gmail . comMindfreak / Elmecsúfoló


A szó eredete


"mindfreak" (= kb. elmecsúfoló, elmeőrjítő | "freak" = csodabogár, furcsaság, tréfa, -őrült)

1. Egy modern kori misztikumteremtő, aki a bűvészet világán kívüli ismereteket is felhasználja.
2. Valami felfoghatatlan következménye.
3. Természetfeletti.
4. Criss Angel."A bűvészetre századokon át a 'hókuszpókusz' és az 'abrakadabra' szemüvegén át tekintettek. Az én művészetem a tradícionális bűvészet antitézise. A mai bűvészet nagy részét rejtvények és trükkök által adják elő. Az előadások nélkülözik az eredetiséget és a régi, megfáradt bűvészet friss megközelítését. Én a magam részéről a jövőbe akartam katapultálni ezt a művészetet.

...

Mindig is utáltam, ha bűvésznek neveztek. Amit teszek, az sokkal több annál, mint amit ez a szó jelent általában az embereknek. Houdinire is a bűvész címkét ragasztották, holott talán sokkal híresebb volt szabadulóművészként. Amikor elkezdtem fellépni, olyan kifejezést akartam kitalálni, amely az imázsom szinonímájává válik. Az egyetlen olyan akartam lenni, akire az emberek gondolnak, amikor csak meghallják. Soha nem értettem, miért élünk a címkék világában, de igazán nehéz elkerülni, hogy az embert felcédulázzák, különösen, ha minden elképzelhető módon különbözik másoktól. Szeretjük, vagy sem, a legtöbbünket a foglalkozása szerint kategorizálnak be: orvos, ügyvéd, tanár, kereskedő, színész, zenész - mindegyiket könnyű egyetlen szó alapján felfogni. Érti mindenki, miről beszélek. De mi lenne akkor, ha olyan összetett lenne az ember munkája, hogy nem létezne rá egy nyelven sem olyan szó, amely meghatározná? Az ember azt tenné, amit én tettem. Kitalálna egyet.

Először rámragasztották az 'illuzionista' elnevezést, amelyet nem bántam ugyan, de a számomra ez egy kicsit régimódi - amilyen én nem vagyok. Noha szerettem a 'misztikumteremtő' szót, még mindig általánosnak éreztem. Azt a benyomást keltette, hogy különböző módszereket használok, hogy létrehozzak egy bizonyos hatást, de nem volt elég provokatív. A 'misztikumteremtőtől' a 'provokatőr' irányába indultam, úgy öt perc idejére. Kipróbáltam, hogy 'előadóművész' vagyok, de ez egyáltalán nem foglalta magába a bűvészelemeket. A címkézés szívás.

A 'mindfreak' szóval hozakodtam elő, mert olyan kifejezést akartam, amelyről azt gondoltam, hogy menő, és amellyel kapcsolatban az embereknek nincsenek előre kialakított véleményük. Nem akartam, hogy szakmai szempontból beskatulyázzanak egy olyan névvel, amelyet a kollégáim már megszemélyesítettek.
Szóval, honnan jött a 'mindfreak'? Milliónyi gondolatot firkáltam egy darab papírra. Ez a kifejezés egy bizonyos területre sem szorít be engem. Tudtam, hogy az előadásaimat egy kissé furcsának találják. Szándékosan úgy tervezem meg a mutatványaimat, hogy manipulálják az emberek elméjét - hogy játsszanak az agyukkal. Néhányan még úgy is hiszik, hogy egy ijesztő fickó vagyok természetfeletti hatalommal, ami a természet egyfajta torzszülöttévé tesz. Elkezdtem játszani ezekkel a szavakkal, kiforgattam, összekapcsoltam és szétszedtem őket, míg hirtelen rá nem találtam.

...

Az is volt a szándékom, hogy egy olyan kifejezést alkossak, amely az angol nyelvbe egy új jelentést hoz. Valóban hallottam, ahogy a 'mindfreak' kifejezést az emberek egy átlagos beszélgetés során használják. Ez igazán nagyszerű érzés. Az egyetlen, ami ezt felülmúlhatja, ha egy nap a 'mindfreak' szó bekerül a szótárba. ""Ez egy jobb kifejezés, mint az, hogy 'bűvész', mert a 'mindfreak' sokkal többet takar annál, mint amit egy bűvész képvisel. Ezért találtam ki a 'mindfreak'-et, hogy a 'bűvész' szót helyettesítsem vele. Már az újságok üzleti rovataiban is használják. A sportrovatban is, hogy leírják egy baseballjátékos őrületes mozdulatait. Csodálatos dolog megalkotni egy kifejezést, amely a számomra valami különlegeset jelentett, most pedig már átültették mások számára, a bűvészet birodalmán kívül."


_____________________________________________________________

| Criss Angel: Mindfreak - Secret Revelations c. könyv, Harper Collins 2007 p. 108-110. | Robin Leach interjúja, 2010. július.